Barion Pixel

Az oldalon sütiket használunk, melyek személyes információt nem tárolnak. Az oldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát.

Fánk recept

Ebben a rendhagyó blog bejegyzésben most egy szuper csokis, azaz suhajdás, fánkreceptet mutatunk Nektek! 
 
 
 
 

Hozzávalók 16 kicsi fánkhoz:

– 150 gramm liszt
– 1 tojás sárgája
– 100 ml langyos tej
– 25 gramm vaj
– 10 gramm cukor
– 7 gramm száraz élesztő
– 1 csipet só

– porcukor a tetejére

Csokoládés töltelék, azaz a suhajda:

– 100 gramm porcukor
– 30 gramm kakaópor
– 30 gramm vaj
– 2 nagyobb tojás sárgája
– 30 ml víz

Elkészítés:

A lisztbe beleszórom az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a cukrot, a vajat, a tojás sárgáját és a tejet.
Mindennek szoba hőmérsékletűnek kell lennie.

A mixer csavaros részével alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen kelesztjük fél órát.

Miközben kel a tészta elkészítjük a krémet. A suhajda az egy nagyon finom csoki krém.

A porcukrot és a kakaót a vízzel lángon felmelegítem és jól elkeverem. Mikor kicsit kihűlt, akkor egyesével hozzáadom a tojássárgákat. A vajat jól kikeverem, majd ezt is a krémhez adom.

Mikor megkelt, akkor két cipóra osztjuk. Az a cipó, melyből a teteje lesz a fánknak kicsit legyen nagyobb a másiknál.

Téglalap alakúvá nyújtjuk a tésztát. Ha szeretnék vastagabbra nyújtani, körülbelül egy ujjnyira, akkor érdemes dupla mennyiséggel dolgozni. Ezt a mennyiséget egy kisebb családnak ajánlom.

Tehát egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és egy szaggatóval kört rajzolunk. A közepébe belehelyezzük a krémet. Ezután kinyújtjuk a másik cipót is és ráfektetjük a töltelékes tésztára.
Kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon és kiszaggatjuk. Egy kicsit állni hagyjuk, addig felforrósítjuk az olajat.

A forró olajban pár perc alatt megsütjük a fánkokat. Ha azt akarjuk, hogy szalagos legyen, akkor fordítunk egyet rajta és letakarjuk. Szándékosan nem írok perceket. Nekem ugye vékony volt a tészta és sok a töltelék, így nagyon gyorsan megsült, szinte pillanatok alatt.

Amikor megsültek, akkor egy szalvétára tesszük őket.

Nagyon vigyázzunk az olaj hőmérsékletére, mert ha nem elég meleg az olaj, akkor megszívja magát a fánk és ehetetlen lesz.

 

A receptért köszönet, a Kávé és Csokoládé blognak!

 
// SPOOKY