Barion Pixel

Az oldalon sütiket használunk, melyek személyes információt nem tárolnak. Az oldal további használatával elfogadod a cookie-k használatát.

A legjobb mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács recept
Ha még nincs bevált recepted, akkor idén ezt próbáld ki!

Nekem (Gréta) a mézeskalács sütés igazi karácsonyi hagyomány. Anélkül nincs karácsony, olyan, mint a karácsonyi csúnya pólók és pulcsik. Az adja meg a hangulatot. Kiskoromban mindig a mézeskalács fűszerkeverék hátoldalán lévő recept alapján próbálkoztunk anyukámmal és nővéremmel, de kivétel nélkül, ehetetlenül kemény volt minden egyes évben. Utána kaptam egy barátnőmtől egy másik receptet, az már puha lett, de annyira megkelt, hogy hízott hóemberek és fenyőfák lettek a kecses mintákból. Végre egy olyan 3 éve rátaláltunk az IGAZIra! Eredetileg egy Street Kitchen-ös receptről van szó, egy-két változtatással.

Hozzávalók:

25 dkg méz

30 dkg vaj

30 dkg barnacukor

1 kg liszt

1 db reszelt narancs héja

2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

2 tk szódabikarbóna

3+1 db tojás

Az írókához:

1 db tojásfehérje

20 dkg porcukor

2 tk citromlé

Egy lábasban a mézet és a fűszerkeveréket kavargatás mellett addig melegítjük, míg fel nem forr. Ezután beletesszük a vajat és hagyjuk felolvadni. 

Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

Egy nagyobb tálban, amelybe belefér az összes hozzávaló, a cukrot és a 3 tojást robotgéppel habosra verjük, majd felváltva hozzáadjuk a mézes és a lisztes keveréket. Az eredeti recept robotgéppel dolgozza ezeket össze, azonban ha nincs egy nagyon erős géped vagy egy olyan, amelyet szívesen feláldozol a mézeskalács oltárán, akkor inkább kézzel gyúrd össze a tésztát! Plusz vigyázz a pólódra is, én már többször jártam úgy, hogy annyira gyúrtam a tésztát, hogy magamhoz szorítottam a tálat és tiszta méz lettem. Pár órára vagy egy éjszakára betesszük a tésztánkat egy fóliában a hűtőbe.

Ha kivettük a hűtőből, picit várhatunk vele, hogy felengedjen, ezután 2-3 részre osztjuk, 3-4 mm vastagra nyújtjuk és elérkezünk a legjobb részhez: jöhetnek a formák!

A maradék 1 tojást felverjük egy kevés vízzel, ezzel megkenjük a mézeskalácsokat, amelyek előmelegített, 180 fokos sütőben 5-7 percig sülnek. Ha készen vannak, akkor a még meleg mézeskalácsokat ne tegyük egymásra, mert összeragadnak (true story!).

Az íróka hozzávalóit szintén robotgéppel felverjük és díszíthetjük is vele a kihűlt mézeskalácsokat. Mi szoktunk rá helyette diót és mandulát is tenni.

Én általában egyből 2 adagot csinálok és utána szoktam tenni belőle a karácsonyi ajándék mellé is, a maradékra pedig képes vagyok januárig is rájárni, kis nasinak vagy kávé mellé elcsipegetem. Szerencse, hogy ilyen sokáig eláll :D A csokoládé női pólónkról nem is értem, hogy a bor, a kávé és a csoki mellett miért nincs ott a mézeskalács is ¯_(ツ)_/¯

Ha még nem találtad ki, hogy kinek mit adsz karácsonyra ajándékba, akkor nézz körül a pólóink között és süss mellé egy kis(=jó sok) mézeskalácsot! Biztos siker lesz!

Hogyha esetleg idén házasodtál, akkor pedig nagy-nagy szeretettel ajánlom az idei egyik karácsonyi pólónkat Az első karácsony az én csodálatos feleségemmel/férjemmel felirattal!

Forrás: https://streetkitchen.hu/meguszos-sutik/azonnal_puha_mezeskalacs_652/

// SPOOKY